Arı Yetiştiriciliği ve Maliyeti Kar Marjı

1

Arı Yetiştiriciliği ve Maliyeti Kar Marjı

Arı Yetiştiriciliği ve Maliyeti Kar Marjı ; Arıcılık, Anadolu insanı için keyif veren bir iştir. Ülkemizde eski dönemlerden bugünlere kadar arı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu konuda en iyisi olmak için bazı unsurlara dikkat edilmelidir. Peki, arı yetiştiriciliği ve maliyeti kar marjı nedir? sorusu hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Arı yetiştiriciliği ve maliyeti kar marjı konusu hakkında önemli bilgiler vereceğiz. Öncelikle arı yetiştiriciliği, Anadolu bölgesinde yaygın bir şekilde yapılmaktadır. En az masraf ile yüksek gelir elde etmek isteyen insanlar arı yetiştiriciliği i ile uğraşıyor. Tecrübe ya da bilgiye dayanmayarak yapılabilen bir iştir. Bunun yanı sıra teknik uygulamalar yapıldığı taktirde kazanç elde edilebilir.

Ülkemizde arıcılık ile uğraşan kişi sayısı her geçen gün artıyor. Eğer arıcılığa yeni başlıyorsanız ilk yılda 5-10 koloniye sahip olunması gerekiyor. Bu süreçte bilgi ve deneyim kazanarak kısa süre içerisinde kazanç sağlayabilirsiniz.

Arı ya da arı kovanı satın alırken dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunuyor. Bu unsurlardan en önemlisi arıların hasta olmamasıdır. Eğer çevrenizde tecrübeli bir arıcı var ise merak ettiğiniz her konuda bilgi edinebilirsiniz. Aynı zamanda arılık işi ile uğraşmaya karar verdiyseniz araştırmalar yaparak bilgi edinmelisiniz.

Arıcılık, bir tarım ülkesi olan ve genellikle köy gibi yerlerde yapılan bir iştir. Toprağı olmayan veya az toprağı olan orman içi ile köy gibi alanlarda arı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Günümüzde arıcılık ile uğraşarak kazanç sağlayan kitle sayısı oldukça fazladır. Arı satın almak istiyorsanız en doğru zaman erken İlkbahar’dır. Arılar, ilkbaharda arı ve oğul satan mahalli arıcılardan sağlanabilir.

Arı Yetiştiriciliği ve Maliyeti Kar Marjı
Arı Yetiştiriciliği ve Maliyeti Kar Marjı

Bunun yanı sıra arı satan özel ya da kamu kurumlarından da sağlanabilir. Arı ya da arılı kovan satın alınırken dikkat etmeniz gereken en önemli husus arıların hastalıksız olmasıdır. Buna ek olarak kovanların (koloniler) standart Langstroth kovanı şeklinde yaptırılması ya da satın alınmasını tavsiye ediyoruz.

İlk yılda az sayıdaki kovanlar ile belli bir bilgi ve deneyim kazandıktan sonra iler ki senelerde kolonilerin sayısını artırabilirsiniz. Aynı zamanda arıcılık ile uğraşarak belirli bir kazanç elde edilebilmesi için en az 50 ile 60 koloniye sahip olunmalıdır.

Arı Yetiştiriciliği Bakım İşleri

Erken İlkbaharda başlayarak geç Sonbahar mevsime kadar arı yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Özellikle İlkbahar da hava sıcaklığının artışı ile koloniler uzun süre açık bırakıldığında üşütürler ve hasta olabilirler. Arı yetiştiriciliği ve bakım işleri zahmetli bir iştir. Aynı zamanda arıların bu gibi dönemlerde hastalanmaması ve beslenmesi için şeker şurubu hazırlanabilir.

Sonbahar mevsiminde son bal hasadı yapılmaktadır. Bu dönem İlkbahar gibi aktif bir hasat dönemi olarak bilinir. Kolonilerin kış ihtiyaçları için yeteri kadar bahar balı bırakılması gerekiyor. Aynı zamanda kış mevsimi boyunca arıları rahatsız etmemek en önemli hususlardan biridir.

Arı Yetiştiriciliği Kolonilerin Beslenmesi

Arıcılık işi ile uğraşan kişilerin doğru bir şekilde arı kolonilerin beslenmesi hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Arılar da her canlı gibi yaşamını sürdürmek için beslenmeye ihtiyaç duyar. Şeker şurubu ya da bal yanında koloni için önemli diğer besin kaynağı polendir. Eğer kolonide yeteri kadar polen yok ise koloni gelişemez. Bunun sonucunda yavrular beslenemez ve işçi arılar arı sütü salgılayamaz.

Bu sebeple koloniler de her dönem için yeteri kadar polen stoğu bulunmak zorundadır. Ayrıca polen kaynaklarının kıt olduğu erken ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde bu ihtiyacın takviye edilmesi için en kolay yöntemi deneyebilirsiniz. Bu yöntem; 3 kısım soya fasulyesi unu (yağsız) 2 kısım şeker + 1 kısım polen + 1 kısım su ile kek yapın.

Yatırım ve Hisse Önerileri

Daha sonra 200 ya da 300 gramlık miktarlar da yağlı kasap kağıdı arasında 1 cm kalınlığını geçmeyen şekilde konulmalıdır. Bu karışımı paket haline getirerek paketin çevresine 10 ile 20 farklı yerinden çivi ucu ile delmeniz gerekiyor. Ayrıca bu iş için karışım yapmak yerine polen almak en doğrusu olacaktır.

Arı Yetiştiriciliği Maliyeti Kar Marjı Nedir?

Arı yetiştiriciliği maliyeti kar marjı oldukça yüksektir. Gerçek bal fiyatları pahalı olduğu için arı yetiştiriciliği maliyeti de yüksektir. Bu işi profesyonel bir şekilde yapan bir kişi yılda 250 arı ile 100.000 TL kazanç sağlar. Düşük sermaye ile bu işe giren kişiler kısa sürede para kazanır. Eğer zamanınız varsa ve arılar ile uğraşmayı seviyorsanız bu işi deneyebilirsiniz. 1 kovandan elde edilen kazanç 1.800 TL’dir. 1 kg bal’ın 100 TL’den sarıldığını varsayalım.

  • 2 kovan baldan 8.000TL
  • 5 kovan baldan 20.000 TL
  • 10 kovan baldan 40.000 TL
  • 20 kovan baldan 80.000 TL
  • 50 kovan baldan 200.000 TL
  • 100 kovan baldan 400.000 TL

Kaymakam Maaşları Ne Kadar

Link Kısaltarak Para Kazanma

 

 


1 Yorum
  1. […] Arı Yetiştiriciliği ve Maliyeti Kar Marjı […]

Cevapla

Your email address will not be published.