Büyükelçi Nasıl Olunur, Büyükelçi Maaşları Ne Kadar?

0

Büyükelçi Nasıl Olunur, Büyükelçi Maaşları Ne Kadar?

Farklı bir kariyer hedefleyenlerin cevap aradığı Büyükelçi nasıl olunur, Büyükelçi maaşları ne kadar? Gibi sorulara cevap verdiğimiz bu yazımızda, diplomatik alanda önemli mesleklerden biri olan Büyükelçilik hakkında farklı detaylara da sizler için yer verdik.

Büyükelçi Kimdir?

Kısacası vatandaşı olduğu ülkece bir başka ülke sınırları içerisinde, ülkenin gerekli işlemlerinin yapılması, haklarının korunması ve görev yapılan ülke yetkilileri ile kendi ülkesinin iletişimini sağlamakla görevlendirilmiş diplomatlardır diyebiliriz.

Büyükelçilik, cumhurbaşkanını bir başka ülke sınırları içerisinde görevi boyunca temsil eden önemli bir makamdır. Görev yaptığı ülkede bulunan Türk vatandaşlarının haklarının korunması ve sorunlarının çözülmesi için yoğun çaba gösteren bu makam, ayrıca ülkesi adına çalıştığı yabancı ülkedeki çeşitli etkinliklere katılır veya etkinlikler organize ederler.

Büyükelçi Nasıl Olunur?

Büyükelçi nasıl olunur? Sorusunun cevabına gelecek olursak, büyükelçiler gerekli üniversite eğitimlerini aldıktan ve kendi ülkelerinde bir süre diplomaside hizmet verdikten sonra, dışişleri bakanlığının tavsiyesi ve cumhurbaşkanının oluru ile atama yoluyla görev yaparlar.

Büyükelçi olabilmek için özellikle Halkla İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Politikası gibi fakülte bölümlerinden mezun olan kimseler öncelikli olarak seçilirler.

Büyükelçi Nasıl Olunur, Büyükelçi Maaşları Ne Kadar?
Büyükelçi Nasıl Olunur, Büyükelçi Maaşları Ne Kadar?

Büyükelçi olabilmek için Farsça, Arapça, İngilizce ve Çince gibi, çalışılacak ülkenin diline yakın yabancı dillerden birine hakim olmakta önem taşır. Bazendil zorunluluğu olmadan da büyükelçi seçilebilir olsa da, hizmet verilecek ülkeye uygun bir dil bilmek tercih nedenini kuvvetlendirecektir.

Büyükelçiler daha çok atamaları yapılmadan önce belirli bir süre kamu hizmetinde stajyer olarak görev alırlar ve kazandıkları tecrübe sonrasında atamaları yapılır. Ancak bazı zorunlu hallerde veya gerek görülmesi durumunda, staj süresi beklenmeden de atama yapılması mümkündür.

Büyükelçi olabilmek için bir diğer şart ise hiç şüphesiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Ayrıca kişinin yüz kızartıcı suçlardan ceza almış olmaması ve kamu haklarından mahrum bulunmaması gibi özellikler taşıması da gerekir.

Büyükelçi Maaşları Ne Kadar?

Büyükelçi maaşları çalıştıkları ülkeye göre farklılık gösterir ve daha çok dolar üzerindendir. Mesleğe yeni atanan bir büyükelçinin alacağı maaş ortalama 5 ile 6 bin dolar civarında olurken, bu maaşın yüksek olması hizmet vereceği ülkeye göre değişiklik gösterir. Bu yüzden büyükelçilerin maaşları için 5 ile 12 bin dolar aralığından bahsetmek mümkündür.

Ayrıca farklı ödeneklerinde tüm memuriyetlerde olduğu gibi büyükelçiler için de geçerli olduğunu hatırlatmak gerekir.

Büyükelçiler Ne iş Yapar?
  • Türkiye Cumhuriyet devleti adına, hizmet verdiği ülkede uluslararası toplantılar düzenleyebilir ve bu toplantılara katılabilir.
  • Ülkesinin vatandaşlarının büyükelçilik yapılan ülkede haklarının korunmasına ve sorunlarının çözülmesine yardımcı olur.
  • Ülkesinin çıkarlarını mevcut ülkede korumak için devlet adına bazı temaslarda bulunur.
  • Büyükelçilik personelinin denetlenmesini sağlar.
  • Ev sahibi ülke ile yapılan diyalogları, dışişleri bakanlığı yetkililerine aktararak gerekli bilgileri sunar.
  • Ülkesi adına bazı ticari ve güvenlik anlaşmalarının yapılmasına öncülük eder ve anlaşmalar sağlar.

Büyükelçi nasıl olunur? Konusu hakkında paylaşmak istediklerinizi, aşağıdaki yorum kısmından iletebilirsiniz.

Tavşan Yetiştiriciliği ve Maliyeti

 


Cevapla

Your email address will not be published.