Elektrik Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

1

Elektrik mühendisi nasıl olunur? Sorusu gerek elektrik mühendisi maaşları ve gerekse Türkiye’de inşaat sektörünün yoğun olması nedeniyle artan iş bulma imkanları sonucu sıklıkla sorulmaktadır. Elektrik mühendisi ise inşaat sektörünün gözbebeği mesleklerden biridir. Bu yüzden elektrik mühendislerinin iş bulma sıkıntıları yok denecek kadar azdır.

Diğer yandan mühendisin kendi ofisini açarak tesisat işleri yapmasının mümkün olması da, elektrik mühendisleri için iş çeşitliliğini artırmaktadır. Yazımızın devamında elektrik mühendisi olmak için nelerin gerekli olduğunu ve elektrik mühendisliği maaşları hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Elektrik Mühendisi Kimdir?

Elektrik mühendisliği fakültelerinden mezun olarak diploma alan kişilere elektrik mühendisi unvanı verilir. Görevleri kapsamında elektrikle alakalı olan alt veya üst yapı çalışmalarının tamamında elektrik mühendisleri çeşitli görev ve sorumluluklar üstlenirler. Elektrik mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra kişinin elektrikçiler odası ve bazı resmi kurumlara kayıtlarını yaptırmaları gerekir.

Elektrik Mühendisi Nasıl Olunur?

Üniversitelerin 4 yıllık olan elektrik mühendisliği bölümünü başarıyla tamamlamak, elektrik mühendisliği nasıl olunur? Sorusuna verilecek en net cevaptır. Bunun dışında bazı üniversitelerde hazırlık sürecinin olduğunu da unutmamak gerekir.

1 yıllık hazırlık zorunluluğu bulunan üniversitelerde, elektrik mühendisi olabilmek için toplamda 5 yıl okumak gerekir. Kişinin mezun olmasının ardından mesleğini daha ileri seviyede yapması için, doktora gibi farklı eğitimleri de tamamlamak kendi inisiyatifine kalmıştır.

Elektrik Mühendisi Nasıl Olunur?

Elektrik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Her ne kadar çok yaygın iş bulma imkânına sahip olsalar da, elektrik mühendisi maaşları başlangıç aşamasında düşük kalmaktadır. Mesleğine yeni başlamış bir elektrik mühendisinin alacağı aylık maaş ortalama 6000 TL civarındadır. Kişinin aynı işyerinde uzun süre çalışması ve mesleğinde tecrübe kazanması gibi durumlarda alacağın maaş daha yüksek olacaktır.

Diğer taraftan yüksek elektrik mühendisliği olarak unvan kazanan kişilerin, gerek özel sektörde ve gerekse devlet kurumlarında daha yüksek maaş almaları söz konusudur.

Elektrik Mühendisleri Ne İş Yapar?

Elektrik mühendisi denildiğinde akla ilk gelen inşaat sektöründeki tesisat işleri olmaktadır. Oysaki elektrik mühendislerinin görev ve sorumluluk kapsamları, çalıştıkları firma ya da kuruma göre oldukça geniştir.

Kimi firmaları sadece altyapı elektrik çalışmaları yaptığı için, bu firmalarda çalışacak kişilerin de elektrik alt yapısına yönelik çalışmalar yapması beklenir. Genel olarak baktığımızda elektrik mühendislerinin görev ve sorumlulukları şunlardır;

  • İnşaat ve diğer sektörlerde tesisat uygulamalarının ilgili kurumlar tarafından kabulünü sağlamak için işlemlerin yürütülmesi
  • Elektrik tesisatı bulunan tüm projelerin ihtiyaç duyacakları enerji yüklerinin hesaplanarak buna göre projelerin hazırlanması
  • Uygulanan tesisatlar da enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik çalışmaların yapılması
  • Hayata geçirilen projenin elektrikle ilgili verilerinin toplanması ve bu bölümlerin yetkili mercilere sunulması
  • İl bazındaki elektrik şirketlerinde yönetici olarak görev alıp, çalışanların iş verimliliğinin kontrol edilmesi
  • Elektrik sektörü ile alakalı olabilecek çeşitli tesisat, sistem ve alet uygunluğunun kontrol edilmesi ve gerekirse bunların tasarlanması
  • Tesisatçılar tarafından tamamlanan elektrik tesisatlarının projeye ve mevzuata uygun olup olmadığının kontrolünün yapılması
  • Sorumluluk alanındaki elektrik projesinin gerekli yönetmeliğe uyup uymadığını kontrol edilmesi

Gibi elektrik mühendislerinin görev ve sorumluluk alanları son derece geniştir.

Kaymakam nasıl olunur, kaymakam maaşları ne kadar?

İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur? İnşaat Mühendisi Maaşları


1 Yorum
  1. […] Elektrik mühendisi nasıl olunur? […]

Cevapla

Your email address will not be published.