İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur? İnşaat Mühendisi Maaşları

4

İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur? İnşaat Mühendisi Maaşları

İnşaat sektöründe kariyer yapmak isteyenlerin cevap aradığı inşaat mühendisi nasıl olunur? Sorusu ile birlikte inşaat mühendisi maaşları ve bu mühendislik dalı ile ilgili çeşitli bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Türkiye’de inşaat sektörünün gelişmiş olması nedeniyle, inşaat mühendisleri için iş fırsatları daha fazla olmaktadır. Ancak sektörde faaliyet gösteren firmaların birçoğu için yüksek maaş verdiklerini söylemek mümkün değildir. İnşaat mühendisi olarak yüksek maaş alabilmek için, sektörde önemli bir tecrübe sahibi olmak gerekiyor.

İnşaat Mühendisi Nedir?

Üniversitelerin 4 yıllık inşaat mühendisliği lisans bölümünden mezun olan kişiler, inşaat mühendisi unvanı ile anılar. Bu bölümden mezun olan kişiler inşaat sektöründe çeşitli alanlarda görev yapabilirler.

İnşaat denildiğinde akla ilk gelen konut yapımı olsa da aslında inşaat mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniştir.

İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur?

4 yıllık inşaat mühendisliği bölümünü başarıyla bitirip bu bölümden diploma alarak inşaat mühendisi olunur. İnşaat mühendisi olabilmek için lisede sayısal bölümlerden mezun olunması, ilgili mühendislik dalı için önemli bir avantaj sağlar.

Fakültelerde bölüm 4 yıllık olmakla birlikte, kimi üniversitelerde 1 yıl hazırlık okunması nedeni ile üniversite eğitim süreci 5 yıla çıkabilmektedir. Diğer taraftan yapı denetimi, inşaat teknikerliği ve inşaat teknolojisi gibi 2 yıllık bölümleri okuyan kişilerin, dikey geçiş sınavına girerek inşaat mühendisliği bölümüne geçiş yapmaları mümkündür.

Eğitim sürecinde uygulama ve teorik alanda eğitimler gören inşaat mühendisi adayları, eğitimin son yılında ise zorunlu olarak yapı stajı görürler. Üniversite eğitimi boyunca betonarme, deprem mühendisliği, matematik, yapı malzemesi, ölçme eğitimi ve teknik resim gibi dersler inşaat mühendisliği bölümünde verilmektedir. Bu alanda akademik kariyer yapmak isteyen kişilerin 4 yıllık eğitimi tamamladıktan sonra yüksek lisans ve doktora eğitimlerini de görmeleri gerekmektedir.

İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur? İnşaat Mühendisi Maaşları
İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur? İnşaat Mühendisi Maaşları

İyi Bir İnşaat Mühendisi Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

Bu alanda çalışmalar yapmak için bazı özelliklere sahip olmak önemlidir. Bu özelliklere sahip olmak bir mecburiyet olmamakla birlikte, kişinin iş hayatında başarılı olması için önem taşımaktadır.

  • Yaratıcı bir yapıya sahip olmalıdır.
  • İnşaat sektöründe önemli olan kritik zamanlarda soğukkanlı davranarak işe hakimiyet kuracak yapıda olmak faydalıdır.
  • Sorunlar karşısında çözüm odaklı olmak inşaat mühendislerinden beklenen şeylerden biridir.
  • İletişim yeteneklerinin kuvvetli olması, inşaat mühendisinin işini daha iyi bir şekilde yapmasına yardımcı olur.
  • Proje yönetim süreçlerinde analitik düşünme kabiliyetine sahip olması, projenin en iyi şekilde tamamlanması için önem taşımaktadır.
  • Çalışma esnasında teknik beceri ve kabiliyetlere sahip olunması, inşaat mühendisinin yapacağı işlerde daha fazla başarı elde etmesine imkân tanır.

İnşaat Mühendisleri Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Türkiye’de işe yeni başlayan bir inşaat mühendisi maaşı ortalama olarak 3500 TL gibi düşük kabul edilebilecek miktarlarda olmaktadır. Elbette ki maaşı etkileyen şehir ve firma para politikası gibi etkenler, maaşlar da farklılık görülmesine neden olabilir.

İnşaat mühendisinin işinde tecrübeli ve iyi bir özgeçmişe sahip olması durumunda alacağı maaş 5000 TL ve üzerinde olabilmektedir. Özellikle büyük firmalarda çalışmış ve başarılı olmuş inşaat mühendisi maaşları, aylık 7000 TL dolayındadır.

İnşaat sektöründe tüm meslekler de olduğu gibi inşaat mühendislerinin maaşları daha çok değişken ve görecelidir. Ancak mühendislik dalının iş bulma fırsatının çok yüksek olması nedeni ile bu mesleği tercih eden kişilerin sayısı oldukça fazladır. Türkiye’de inşaat sektörünün ciddi manada gelişmiş olması, iş bulma şansını artırmaktadır.

İnşaat Mühendisliği İş İmkânları Nelerdir?

İnşaat mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler için iş imkânları oldukça gelişmiştir. Türkiye’de konut yapımının yanı sıra baraj ve otoyol yapımı başta olmak üzere, inşaat sektörüne ait birçok iş kolu çok aktif bir şekilde faaliyet göstermektedir.

Su arıtma tesislerinin yapımı, otoyol ve tünel yapımı, köprü inşaatları, havalimanı ve konut inşaatı gibi çeşitli yapısal alanlar, inşaat mühendislerinin iş bulma imkânlarını artırmaktadır. En kötü ekonomik koşullarda dahi Türkiye’de bu sektörlerin diğer sektörlere göre aktif bir şekilde faaliyet göstermesi nedeniyle inşaat mühendisliği bölümünden mezun olan kişilerin iş bulma fırsatları vardır.

İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar?
  • Şantiyelerin kurulum aşamasında aktif olarak görev alırlar.
  • Şantiyeler için insan gücünün sağlanmasında önemli rolleri vardır.
  • İnşaat sahasında çalışan kişilerin iş güvenliğinin sağlanması için çeşitli sorumluluklar alırlar.
  • İnşaatın belirli bir program içerisinde devam etmesi ve meydana gelebilecek proje hatalarının düzeltilmesi, inşaat mühendisliği bölümünden mezun olan kişilerin görevleri arasındadır.
  • Sorumluluk verilmesi halinde şantiyede çalışan kişilerin sosyal haklarının takip edilmesi, inşaat mühendislerinin görevleri ve sorumlulukları arasındadır.
  • İnşaat çalışmalarının projeye uygunluğunun denetlenmesinde görev alırlar.
  • Yapılacak inşaatın mühendislik hesaplamalarının yapılması ve uygulamaya konulması, inşaat mühendislerinin görev ve sorumlulukları arasındadır.
  • İnşaat için gerekli olan malzemelerin alımında teklif ve fiyat hazırlanması için çalışmalar yürütürler.
  • Malzeme alımı konusunda aktif olarak rol oynarlar.
  • İnşaatın tamamlanması ve tesliminin yapılması konularında sorumluluk sahibi olabilirler.
  • İnşaat sektöründe bilirkişi şeklinde görev yapmaları mümkündür.

Bunların dışında inşaat mühendislerinin birçok görev ve sorumlulukları bulunur. İnşaat mühendisliği bölümü mezunları özel sektörde ve kamuda iş bulma imkânına sahip kişilerdir. Bu yüzden gönül rahatlığı ile okunabilecek bölümler arasındadır. Ancak kişinin üniversite eğitimi alması kadar, ilgili meslekte kendini geliştirmiş olması da büyük önem taşımaktadır.

Bankacılık ve Sigortacı Maaşları Ne Kadar

Evde Paketleme İşi Yapmak

Azerbaycanda İş Kurmak ve Maaşlar


4 Yorum
  1. […] İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur? İnşaat Mühendisi Maaşları […]

  2. […] İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur? İnşaat Mühendisi Maaşları […]

  3. […] İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur? İnşaat Mühendisi Maaşları […]

  4. […] İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur? İnşaat Mühendisi Maaşları […]

Cevapla

Your email address will not be published.