Marul Yetiştiriciliği Ve Maliyeti

3

Marul Yetiştiriciliği Ve Maliyeti

Marul yıl içerisinde iki kere yetiştirilen bir üründür. Sağlıklı beslenmenin önemini arttırdığı bugünlerde marul yetiştiriciliği de öne çıkıyor.

Marul yetiştiriciliği ve maliyeti konusunda merak ettiklerinizi sizlerle paylaşıyoruz. Marul tek yıllık sebzelerden bir tanesidir. Yaklaşık olarak iki ayda büyüyen marul bitkisi günümüzde 12 ay boyunca üretilebiliyor. Tarım yatırımcısına yüksek kazanç sunan marul yetiştiriciliği pek çok kişi tarafından merak ediliyor.

Marul yetiştiriciliği yaparak gelir hedeflerinize kolayca erişebilirsiniz. Marul, satışı kolay olan sebzeler arasındadır. Kullanacağınız doğru tekniklerle yılın her ayı sebze üretebilirsiniz.

Topraksız marul yetiştirmek de merak edilen tarım uygulamalarından bir tanesidir. Yetiştirme tipine karar verirken bölge mevsimi, iklim özellikleri ve yetiştirilecek marul tipini dikkate almanız gerekir. Marul ekimi nasıl yapılır? Marul yetiştirirken;

  • İklim ve toprak isteği,
  • Gübreleme,
  • Çapalama,
  • Sulama,
  • Yetiştirme tekniği,
  • Zararlılarla ve hastalıkla mücadele,
  • Verimlilik gibi her konuyu ele almanız gerekir.
Marul Yetiştiriciliği Ve Maliyeti
Marul Yetiştiriciliği Ve Maliyeti

İklim İstekleri

Marul kısmi olarak soğuğa dayanabilen, nemli hava koşullarına ihtiyacı olan sebzelerden bir tanesidir. Yazları serin geçen yerlerde de yetiştirilebilir. Yaz aylarında özellikle yayla bölgelerinde marul çeşitleri yetiştirilmektedir. Marul gruplarının sıcağa karşı duyarlılıkları değişiklik gösterebilir.

Sıcağa karşı kıvırcık baş salatalar çok hassastır. Marul yetiştiriciliğinde ortalama sıcaklık 15 – 18 derece arasında değişir. Marullar donlara karşı da dayanıklıdır. Marul -4 -5 ºC’lik düşük sıcaklıklara bile büyüyebilir.

Kahve Asitmi Bazmı

Toprak İstekleri

Marulun en iyi yetiştiği toprak tipleri, kumlu ve killi topraklardır. Yüzeysel köklü yapıya sahip olması nedeniyle toprağın 20-30 cm’lik üst bölümünde mutlaka yeterli besin maddesi gereklidir. Toprak besin maddeleri açısından zengin olmalıdır.

Yetiştirme Tekniği

Günümüzde fide ile yetiştirme tekniği sıklıkla tercih edilmektedir. Marul 6-8 hafta arasında dikilecek büyüklüğe erişilir. Fide ekimi yapılacak toprak derince sürülmelidir. Fidelerin dikiminde derin dikimden kaçınmanız gerekir.

Ekmek Fırını Açmak ve Maliyeti

Gübreleme

Toprakta yeterli organik madde bulunmaması durumunda yanmış çiftlik gübresi kullanabilirsiniz. Toprağa çiftlik gübresi verilmesi planlanıyorsa gübreleme programı hazırlanması gerekir. En uygun gübreleme toprak analizine göre yapılır. Fosforlu ve potaslı gübreler gelişme döneminde sulamalardan önce verilmelidir.

Sulama

Marullar suya çok fazla ihtiyaç duyar. Hasat edilinceye kadar bol su isterler. Toprağı mutlaka nemli tutulması gerekir.

Hasat

Hasat olgunluğuna erişen marul başları kök boğazı kısmından kesilir. Hasat sırasında yapraklar toprak ile bulaşmaması gerekir. Kesim tamamlandıktan sonra marulların hastalıklı bölümleri çıkarılır. Bu şekilde hasat edilen marullar ambalajlanır. Bitkilerin hepsi aynı anda hasada girmeyecektir. Yerli marullarda hasat birkaç seferde tamamlanır.

Zararlılarla Mücadele

Marulda en sık görülen hastalıklar;

  • Mildiyö,
  • Antraknoz,
  • Sklerotinya’dır.

Bu zararlılarla mücadelede kimyasal seçenekleri uygulamadan önce kültürel tedbirlerin alınması gerekir.

Marul Yetiştiriciliği Maliyet Durumu

Uzmanlar, marul üretiminde 30 dekarla başlamalarını öneriyor Serada marul üretimi yapacaksanız 10 dekar kullanabilirsiniz. 1 dekarlık alana 6.000 marul ekilebilir. Marul tarlasının maliyeti ise serada 4.000, tarla için 2.000 TL’dir.

Marul genel olarak manavlarda, pazarda, marketlerde satışa çıkarılıyor. Son zamanlarda çiğköftecilerin artması nedeniyle bu sektörde de tercih ediliyor. Türkiye’de yaklaşık olarak 20 çeşit marul üretiliyor.

En Karlı Bayilikler

Topraksız Tarım Sistemi Maliyeti

Topraksız tarım yöntemi, su kültürü ve katı ortam kültürü olarak ayrılmaktadır. Her iki yöntemin de maliyetleri birbirinden farklılık gösterebiliyor. Su kültüründe kullanılan sistemler

  • Pvc borular,
  • Su pompası,
  • Otomasyon sistemi kullanılıyor.

Katı ortam kültüründe kullanılan sistemler;

  • Substrat,
  • Katı ortamın üzerine koyulduğu sehpa
  • Otomasyon sistemi topraksız tarımda tercih edilir.

Akan su kültüründe tercih edilen PVC borular 70’lik ya da 100’lük olarak kullanılmaktadır. PVC ürünlerinin metre fiyatları 5 – 15 TL arasında değişim göstermektedir. Kullanılacak otomasyon sisteminin maliyeti ortalama 10.000 TL’den başlıyor. Hesaplamalar yapıldığı zaman 1000 m2 akan su kültürü sizlere 250.000 TL maliyete neden oluyor.

Katı ortam kültüründe ise hindistan cevizi lifi ve vermikülit, perlit tercih edilir. Kokopitin metre maliyeti 5 – 15 TL arasında değişim gösteriyor. Üretim gerçekleştiren firmalarla iletişime geçerek uygun fiyata satın alabilirsiniz. Sulama otomasyon sistemlerinin maliyeti ise 10.000 TL’den başlıyor.

Olukların ise metre fiyatı 5 TL’den başlıyor. Hesaplamalar yapıldığı zaman anahtar teslim topraksız tarım serası 220.000 TL’den başlıyor. Yazımızda verdiğimiz fiyatlar ortalama fiyatlardır. Serada kullanılan malzemenin kalitesine ve yapılan işçiliğe göre fiyatlar değişebilir.

Forex Hesabı Nasıl Açılır

Hamile Şampuanı Önerileri

İlginç Girişimcilik Fikirleri

 

 


3 Yorum
  1. […] Marul Yetiştiriciliği Ve Maliyeti […]

  2. […] Marul Yetiştiriciliği Ve Maliyeti […]

  3. […] Marul Yetiştiriciliği Ve Maliyeti […]

Cevapla

Your email address will not be published.