Orman Mühendisi Nasıl Olunur? Orman Mühendisi Maaşları

3

Her ne kadar mühendislik meslekleri kariyer odaklı olsalar da orman mühendisi nasıl olunur? Sorusu aynı zamanda çevreye duyarlılık gösteren ve bir yandan da belirli bir düzeyde maaşa sahip olmak isteyenler tarafından sorulmaktadır.

Kariyer planlaması yapmak için arayışta olan insanlar bu planlamayı aynı zamanda sevdikleri işlerde değerlendirmek isteyebilir. Çevreye duyarlı kişilerin severek yapıp tercih edebilecekleri mesleklerden biri de orman mühendisi olarak tanımlanabilir.

Orman Mühendisi Kimdir?

Orman mühendisi ormanlık alanların geliştirilmesi ve ağaçlandırılacak yerlerin belirlenmesinde rol oynayan ve bu manada üniversite eğitimi almış kişiler olarak tanımlanabilir.

Her ne kadar orman mühendisinin tanımı bu şekilde yapılmış olsa da, aslında görev kapsamı daha geniştir. Orman dokusunun korunması ve ağaçlık alanların ıslahı gibi konularda faaliyet gösteren orman mühendisleri, daha çok KPSS sınavı sonrası devlet bünyesinde hizmet verirler. Buna bağlı olarak da orman il müdürlüklerinde ağırlıklı olarak görev almaları söz konusudur.

Orman Mühendisi Nasıl Olunur?

Üniversitelerin 4 yıllık orman mühendisliği lisans bölümünden mezun olmak, orman mühendisi olabilmek için gereken ilk şarttır. Üniversite eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra kişi alacağı diploma ile orman mühendisi unvanı kazanır. Ardından devlet resmi ilanlarında gerekli şartları sağlıyorsa başvurusunu yapıp ilgili sınavlara girerek, devlete bağlı olan orman il müdürlükleri gibi çeşitli kurumlarda görev yapabilirler.

Orman Mühendislerinin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Her ne kadar aşağıdaki özelliklere sahip olmayan kişiler de orman mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra mühendis olsalar da, aşağıdaki özellikleri taşıyan kişilerin iş hayatlarında daha başarılı olmaları mümkündür. Buna göre bir orman mühendisinde beklenen özelliklerden bazıları şunlar olmalıdır;

  • Doğa ve çevre duyarlılığı bilincine sahip olmak
  • Toprak dilinden anlamak
  • Fiziksel şartlara uyum sağlayacak beden gücüne sahip olmak
  • Plan yapma kabiliyeti ve yapılan planlara uyum sağlayabilecek özelliklere sahip olmak
  • Ekip çalışmasına uygun olmak
  • Analiz ve analitik düşünce becerisine sahip olmak

Orman mühendislerinden beklenen bazı özelliklerdir.

Orman mühendisi nasıl olunur?

Orman Mühendisleri Ne İş Yaparlar?

Orman mühendislerinin genel olarak mesleki çerçevede yapmış olduğu işler sınırlı olabilir. Ancak duruma geniş bir perspektiften bakıldığında, orman mühendislerinin görev ve sorumluluklarının tahmin edildiğinden fazla olduğunu söylemek gerekir. Buna göre orman mühendislerinin genel çerçevede görev ve sorumluluklarından bazıları şunlardır;

  • Ormanlık alanların korunması için gerekli plan ve projeleri hayata geçirmek veya mevcut projelere katılım sağlamak
  • Arazinin ağaçlandırılması uygun olup olmadığının tespitinde rol almak
  • Ormanlık alanları yangın ve diğer doğal afetlere karşı korumak için önceden öngörülerde bulunmak
  • Ormanlık arazilerde yapılacak menfez ve köprü gibi çeşitli yapılar hakkında bilgi toplamak
  • Ormanlık alanlarda yapılması planlanan yol çalışmaları için ormanlara zarar vermeyecek şekilde güzergah çalışmaları yapmak
  • Çevresel şartların iyileştirilmesini sağlayarak ormanların daha verimli olmasına katkıda bulunmak
  • Su kaynaklarının korunması için ekstra çalışmalar yapmak

Orman mühendislerine verilen görev ve sorumluluklardan sadece bazılardır.

Orman Mühendislerinin Çalışma Alanları Nelerdir?

Orman mühendisleri genellikle belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve tabii ki doğal olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı gibi devlet kurumlarında görev alırlar. Orman mühendisleri özel sektörde de iş imkânına sahip olsalar da, mesleki anlamda bu sektörde iş imkanları biraz daha kısıtlıdır. Özellikle bitki üretim ve ağaç yetiştiriciliği gibi firmalarda daha fazla tercih edilebilirler.

Orman Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Orman mühendisi maaşları ortalama olarak mesleğe yeni başlayan kişiler için 5500 TL civarındadır. Kişinin mesleğinde tecrübe kazandıktan sonra maaşı ise yine ortalama verilecek olursa 7000 TL civarında olmaktadır. Mesleğinde üst düzey yönetici konumunda bulunan kişilerin daha yüksek maaş almaları söz konusudur.

2000 TL Peşinatla Araba Veren Galeriler

10 Bin TL Kazanan Meslekler


3 Yorum
  1. […] Orman Mühendisi Nasıl Olunur? Orman Mühendisi Maaşları […]

  2. […] Orman Mühendisi Nasıl Olunur? Orman Mühendisi Maaşları […]

  3. […] Orman Mühendisi Nasıl Olunur? Orman Mühendisi Maaşları […]

Cevapla

Your email address will not be published.