Kaymakam Nasıl Olunur, Maaşları Ne Kadar?

1

20Kaymakam nasıl olunur? Sorusu, Yerel idare birimlerinde yönetici olarak kariyer yapmak isteyenlerin cevap aradıkları sorulardan biridir. Tıpkı vali gibi, kaymakamlarda yerel idarelerin en önemli kademelerinde yer alan yöneticilerinden biridir. Kaymakamlık ve kaymakam maaşları hakkında ihtiyaç duyabileceğiniz bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Kaymakam Kimdir, Nedir?

İlçe statüsündeki yerleşim yerlerinin en büyük mülki idari amirleri olarak bilinen devlet yetkilileri olup, makam olarak doğrudan devlete bağlıdırlar. İllerin en büyük idari amirleri valiler iken, ilçelerde ise kaymakamlar en büyük devlet yetkilileri olarak bilinirler.

Kaymakamlar usul ve yönetmelik gereği, görev yaptıkları ilin valiliğine bağlı olarak hizmet verirler. Yani valilik tarafından verilecek emir ve talimatların hayata geçirilmesinden kaymakamlık makamı sorumlu tutulur.

kaymakam-nasil-olunur-uy
Kaymakam Nasıl olunur?

Kaymakam Nasıl Olunur?

İktisadi ve idari Bilimler, İşletme, İktisat, Hukuk veya Siyasal Bilgiler gibi bölümlerden mezun olmak ve kaymakamlık başvurusu yapmak, kaymakam nasıl olunur? Sorusuna verilecek ilk cevaptır.

Bu bölümlerden mezun olan kişiler, gerekli şartları sağlıyorlarsa kaymakam olmak için başvuru yapabilirler ve uygun görülen kişiler bakanlık yetkililerinin uygun görmeleri halinde kaymakam olarak atanabilirler.

Kaymakam olma şartları arasında kişinin 35 yaşını doldurmamış olması gerekir. Yapılan sınavlarda aksi belirtilmemiş ve yasalarca düzenlenmemiş ise, en az 70 puan alınması gerekmektedir.

Sınavda başarılı olan kişiler, sonrasında 4 farklı mülakata girerek mülakat sınavlarından da güncel not ortalamasını almış olmalıdırlar. Mülakatları da başarıyla tamamlayan kaymakam adayları, ardından 3 yıl boyunca özellikle valilik biriminde staj görürler.

Stajın başarıyla tamamlanmasından sonra kişi bakanlık talimatıyla doğrudan kaymakam olarak atanabileceği gibi, vali yardımcısı olarak da görevine devam edebilmektedir.

Kaymakam Ne İş Yapar?

Kaymakamların atandıkları ilçede birçok görev ve sorumlulukları vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

  • Valilik tarafından verilen emir ve talimatların yerine getirilmesi,
  • Bakanlık veya Cumhurbaşkanı kararnamesi ile alınan kararların ilçe genelinde uygulanması,
  • İlçenin asayişinin sağlanması için gerekli önlemlerin önceden alınması,
  • İlçe halkının huzur ve güvenliğini tehlikeye atabilecek her türlü faaliyetin takip edilmesi ve önlenmesi,
  • İlçe genelinde yapılacak yürüyüş ve eylemlerin kanuna uygunluğunun denetlenerek buna göre izin verilmesi veya yasaklanması,
  • İlçe genelinde halkın sağlığının korunması için gerekli denetimlerin yapılması ve cezai yaptırımların uygulanması,
  • Devlet tarafından yapılan sosyal yardımların halka sorunsuz şekilde ulaştırılmasının sağlanması,

Gibi kaymakamların çeşitli görev ve yükümlülükleri vardır. Kaymakamlar doğal afetler esnasında maddi manevi zarar gören vatandaşların tespitinin yapılarak devletin şefkat elinin bu vatandaşlara uzanmasını sağlamak gibi birçok önemli görevleri bulunur.

Kaymakam Maaşları Ne Kadar?

Kaymakam maaşları, kaymakamın meslek derecesine ve ilçe nüfusu gibi çeşitli etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Ancak en düşük kaymakam maaşı 19.500 TL, ortalama olarak 23.500 TL ve en yüksek kaymakam maaşları ise 41.000 TL civarındadır.

Kaymakam nasıl olunur? Başlıklı bu konu hakkında paylaşmak istediklerinizi, yorum kısmından bize kolayca iletebilirsiniz.

Jeoloji mühendisi nasıl olunur?

İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur, Maaşları Ne Kadar?


1 Yorum
  1. […] Kaymakam Nasıl Olunur, Maaşları Ne Kadar? […]

Cevapla

Your email address will not be published.