Silajlık Mısır Yetiştiriciliği ve Maliyeti

1

Silajlık Mısır Yetiştiriciliği ve Maliyeti

Silajlık Mısır Yetiştiriciliği ve Maliyeti ; Hayvanların kış aylarında beslenebilmesi için silajlık mısır yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kış aylarında hayvanların en değerli yemlerinden biridir. Peki, silajlık mısır yetiştiriciliği ve maliyeti nedir? sorusu hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz.

Silajlık mısır yetiştiriciliği ve maliyeti her yıl değişkenlik göstermektedir. Silaj yaparak kış aylarında hayvanlara en  değerleri yemler verilmektedir. Tüm dünya da silaj denildiğinde akıllara ilk gelen ilk bitki mısır olmaktadır. Silaj, yeşil yemlerin havasız bir ortamda bekletilerek ekşitilmesi yolu ile saklanması ve yem depolama yöntemi olarak tanımlanır. Pek çok bitkiden silaj yapılmaktadır.

Yapılan araştırmalar doğrultusunda en kolay yapılabilen ve en kaliteli silaj, mısır silajı olarak bilinmektedir. Mısır kolay silaj yapılan bir bitkidir. Aynı zamanda protein ve enerji değeri oldukça yüksektir. Diğer silaj çeşitlerine göre beslenme değeri daha yüksektir. Süt inekçiliği başta olmak üzere tüm hayvanların beslenmesi için mısır silajı tercih ediliyor.

Arı Yetiştiriciliği ve Kar Marjı

Hayvanlık ile uğraşan çiftçilerin çoğu ekonomik bir hayvan yetiştiriciliği için mısır silajı yetiştirmeyi tercih ediyor. Orta Anadolu’nun kırsal kesimlerinde çiftçiler hayvanlarının besin ihtiyacını mısır silajı ile karşılamaktadır. Genellikle 25 Nisan ile 25 Eylül tarihleri arasında silajlık mısır yetiştirilmektedir. Sonbahar da ise soğuk havalarda hayvanların beslenebilmesi için yetiştirilen mısır silajı verilmektedir.

Silajlık mısır yetiştiriciliği’nde bitkiler soğuk ve don zamanlarda zarar göreceği için verim düşüklüğüne yol açmaktadır. Bu yüzden ilkbahar ve yaz aylarında silajlık mısır yetiştiriciliği en uygun tarihlerdir. Soğuk ve don olduğu zamanlarda emniyetli olgunlaşmaya dikkat etmek gerekir. Oluşan nem silajlık mısır yetiştiriciliğini olumsuz etkilemektedir. Ülkemizde hayvancılık ile uğraşan çiftçi sayısında artış görünüyor. Özellikle kış aylarında hayvanlarını beslemek amacı ile silajlık mısır yetiştiriciliği yaptığını belirtmek isteriz.

Silajlık Mısır Yetiştiriciliği ve Maliyeti
Silajlık Mısır Yetiştiriciliği ve Maliyeti

Silajlık Mısır Yetiştiriciliği Ekim ve Ekim Sıklığı

Tohumun ekileceği toprağın nem oranı en az 10 ile 12 °C arasında değişmektedir. Mısır ekimleri çoğunlukla İlkbahar’ın son donları bittiğinde yapılmalıdır. Silaj mısırı ekimi için en uygun zaman 10 ile 25 Mayıs arasında yapılmalıdır.

Aynı zamanda tohum toprağın 5-6 cm derinliğine ekilmelidir. Traktör ile hızlı bir şekilde ekim yapılmaması gerekiyor. Sabit hızda (8-9 km/saat) silajlık mısır ekimi yapılmalıdır. Bunların yanı sıra mısır yetiştiriciliği yapacak çiftçilerin ağustos böceği, cüce, bozkurt ve tel kurdu gibi zararlı canlılardan korunması için tohum ilaçlanması yapılması önerilmektedir.

Tanelik mısır da çeşit seçimine dikkat edilmelidir. Aşağıda belirttiğimiz unsurlar doğrultusunda mısır seçimi yapılmalıdır.

  • Koçan özelliği,
  • Olgunlaşma süresi,
  • Melez durumu,
  • Yatmaya dayanıklılık,
  • Ekim sıklığına tepkisi,
  • Kurumu hızı yüksek,
  • Kullanım amacına uygun tercih yapılması, (tanelik silajlık mısır)
  • Yüksek verimlilik ve düşük hasat nemi,
  • Zararlı ve hastalıklara karşı dayanıklılık,
  • Sıcak ve soğuk toleransı,

Silajlık Mısır Yetiştiriciliği Bakım İşleri

Öncelikle mısır bir çapa bitkisi olarak bilinmektedir. Ara çapasına oldukça iyi tepki verir. Dolayısı ile havalı bir toprak bitkisi olduğunu söyleyebiliriz. Silajlık mısır bakım işleri doğru zamanda yapılmalıdır. Mısır gelişimi evresinde iyi bir bakım ister. Bakım yapılmadığı taktirde yabancı otlar çıkar ve mısır’ın gelişimine engel olur. Bu süreçte yabancı ot oluşumuna dikkat edilmelidir. Aynı zamanda toprağa su girişinin kolay olması sağlanmalıdır.

Kaliteli Silaj Nasıl Anlaşılır?

Silajı oluşturan bitkilerin hem yaprak hem de sap kısımları’nın bozulmaması gerekmektedir. Aynu zamanda yapışkan ya da sümüksü bir görünümde olmaması gerekir. Silajın içerisinde hiçbir şekilde toprak zerresinin bulunmaması gerekir. Silo içi sıcaklığı da ortalama 15 ile 25 °C arasında olmalıdır.

Silajlık Mısır Maliyeti

Günümüzde çiftçiler ve silajlık mısır yetiştiriciliği yapacak kişiler maliyetleri hakkında araştırmalar yapıyor. 2021 yılı için silajlık mısır fiyatı 420 TL’den başlayan fiyatlar da güncellenmiştir. Fiyatlar ton bazı alınarak hesaplanmaktadır. Çiftçiler mısır tohumlarını satın alarak mısır yetiştiriciliği işini yapabilir. Aynı zamanda hayvancılık için kullanılan silajlık mısırda son zamanlarda dekar başına kg verimi arttı.

Geçen yıl dekar başına ortalama 5 ton ürünün alındığı silajlık mısırda rakamın gelişen tarım teknolojileri ile daha fazla artması beklenmektedir. Peki, mısır silajı kaç protein?

Mısır silajı, oldukça iyi bir kaba yem kaynağıdır. Çoğunlukla %6 ile 8 oranında protein ve yüksek miktarda nişasta içermektedir. Aynı zamanda birim enerji ve protein açısından en ucuz yem kaynaklarından birisi olduğunu söyleyebiliriz.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Kendi İşini Kurmak İsteyenler İçin

Trabzonda Gezilecek Yerler

Çocukları Soğuk Havadan Koruma

Dukan Diyeti Yapmak ve Yorumları

[/box]


1 Yorum
  1. […] Silajlık Mısır Yetiştiriciliği ve Maliyeti […]

Cevapla

Your email address will not be published.